İş Geliştirme Uzmanı Nedir?
Öncelikle İş Geliştirme uzmanı ne iş yapar sorusuna yanıt verirken “mevcut” ve “yeni” diye adlandırabileceğimiz alanları ikiye ayırmak gerekir. Mevcuttaki işlerin geliştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması gibi konular bambaşka bir uzmanlık alanı gerektirirken şirkete yeni müşterilerin ve stratejilerin getirilmesi ise farklı bir uzmanlıktır. Çoğu zaman eğer çalışan kalifiye bir eleman ise ve deneyimi de varsa, bazı şirketlerde bu iki uzmanlığın birleştiği de görülür.
Yeni teknolojileri ve trendleri takip etmek, yeni iş fırsatlarını kollamak ve hızlı davranıp yakalamak iş geliştirme uzmanı ne yapar sorusuna verebileceğimiz yanıtların başlıcasıdır. Şirkete yeni müşteri katma ve kurumlar arası bu iletişim süreçlerinin satış aşamasına kadar takibi çoğu zaman iş geliştirme uzmanına ait iş kalemleridir.
İşletmeye karlılık ve büyüme sağlayabilecek her türlü yeni stratejiye katkı sağlar, diğer departmanlarla bu stratejileri paylaşır ve aksiyon planlarını uygular. İş Geliştirme müdürü, iş geliştirme uzmanlarını denetleyebilen bir ekip lideri olabildiği gibi, bazense şirketlerde tek kişilik bir ekip varsa direkt olarak bu pozisyon ismi ile de anılabilir.
İş geliştirme uzmanı maaşları şirketin büyüklüğüne veya İş Geliştirme Uzmanı’nın başarılarına göre değişkenlik gösterebilir. İş Geliştirme uzmanının şirkete katkı sağlayacak yeni projeleri yakalayıp şirkete getirmesi ve anlaşmaların sağlanması halinde komisyon üzerinden de ek ücret verilebilir.
İş Geliştirme Uzmanının Yaptığı Analiz
Şirketin güçlü ve geliştirilebilecek yanlarını tespit eder, bunlara uygun olarak karlılık sağlayabilecek planları kurgulayıp uygulamaya geçer. Gündemdeki konuları ve şirketi ilgilendirebilecek potansiyel iş birliklerini yakalar. Şirketi yeni müşteri getirebilecek etkinlik ve organizasyonları araştırır, doğru hedef kitlelere yönelik şirketi ve hizmetlerini tanıtan adımları şirket içerisindeki pazarlama ve satış gibi farklı departmanların da desteğiyle birlikte sağlar.
İş Geliştirme Nedir?
Pazar araştırması, rakip analizi, networking etkinliklerinde kurulan yeni bağlantılar, potansiyel müşterilerin tespiti ve onlarla şirket arasında bir iletişim kanalı oluşturmak, iş geliştirmenin kapsamına giren alanlardır. Şirketi geliştirmek yalnızca yeni müşteri tarafında değil, içeride de mevcuttaki yapının iyileştirmesine katkı sağlayabilecek içgörüleri ve yönlendirmeleri de beraberinde getirir. Eğer bir şirkette yalnızca kurumsal yapıdaki mevcut durumu iyileştirmeye odaklı bir personel yoksa, iş geliştirme uzmanı bu tarafta da çeşitli yönlendirmeler yapabilir.
İş Geliştirme Desteği Neden Önemlidir?
Müşterilerle kurulan ya da potansiyel müşterilerle yeni kurulacak ilişkiler, bir şirketin satış yapabilmesinin temelini oluşturur. Sağlam, güçlü ve amaca yönelik kurulan bu profesyonel iletişim, iş geliştirme uzmanları tarafından yürütülür. Şirketin karını artırmak ve potansiyel işbirliklerinin önünü açmak için sadece bu alanda çalışacak aktif, sosyal bir çalışana kesinlikle ihtiyaç vardır. İş geliştirme uzmanı, bir şirketin büyüme hedeflerine ulaşmasına ve iş fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmesine yardımcı olan kritik bir rol oynar.
Pazar araştırmasından stratejik planlamaya, müşteri ilişkilerinden performans izlemeye kadar geniş bir görev yelpazesine sahiptir. İş geliştirme uzmanının etkinliği, şirketin rekabet avantajını artırır ve sürdürülebilir bir büyüme sağlar. Bu profesyonelin yetenekleri ve bilgisi, şirketlerin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynar. Bu pozisyon, genellikle bir şirketin büyüme hedeflerini gerçekleştirmek, yeni iş fırsatları yaratmak ve mevcut iş süreçlerini optimize etmek amacıyla tasarlanmıştır. İş geliştirme uzmanının rolü, birçok farklı alanda faaliyet gösterir ve bu alanlar, pazar araştırmasından iş stratejilerinin oluşturulmasına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar.
İş Geliştirme Uzmanının Özellikleri Nelerdir?
Girişken olmalı, sürekli araştırmalı ve kendini geliştirmeli. Bir İş Geliştirme Uzmanı eğer şirketin de yer alabileceği yeni bir mecra keşfederse, bunu hızlıca şirkete entegre etmeli. İşbirliği potansiyeli çıkabilecek etkinlik, organizasyon ve seminerlere katılıp networking yapmalı, bu tarz seminerlerin şirket hakkında ya da şirket kapsamında düzenlenip düzenlenemeyeceğine göre strateji oluşturmalı. Satış ve pazarlama ekipleriyle dirsek teması çalışıp fikirlerin hayata geçirilmesi noktasında ilgili iş takiplerini sağlamalı.
Yabancı dil bilmesi, sosyal olması, iletişiminin kuvvetli olması bir İş Geliştirme Uzmanı’nın sahip olması gereken önemli özelliklerden birkaçıdır. Strateji planlayabilme ve uygulama konusunda bazen analitik bazen kreatif düşünebilmeli. İş hayatında çıkabilecek son dakika olumsuzluklarına ve ters giden konulara dahil olup çözüm odaklı yaklaşabilmeli. Kriz yönetimi konusunda kendisini geliştirmeli.
Yeni çıkan trendlere ve teknolojik gelişmelere adapte olabilmeli, her zaman işleri optimize veya otomatize edebilecek yeni tool’ları araştırıp denemeli. Şirket için yeni hizmet kalemleri ve ürün üretme konularında piyasada herhangi bir açık görürse ya da mevcut iş kaynağının doğru yönlendirilebildiği takdirde yeni servislerin de sunulabileceğini görürse bu konularda yönetim ile birlikte çalışabilmeli.
Büyüme ve Mevcut Süreçleri Geliştirme Arasındaki Fark
İş Geliştirme Uzmanı’nın iş tanımından bahsederken başta “mevcut” ve “yeni”yi ayırmanın gerekliliğinden bahsetmiştik. Yukarıda bahsedilenlerin çoğu “büyüme” yani “yeni” müşteriler ve pazarlar alanındaki çalışmalar olarak değerlendirilebilecekken, mevcut süreçlerin iyileştirilmesi için de iç yapıdaki departmanları ve proje yönetim metodlarını analiz edip optimizasyon önerileri sunmak İş Geliştirme Uzmanı’nın çalışma alanlarına girebilmektedir.
İşleyişin iyileştirilmesi, maliyetlerin azaltılmasına ve operasyonel verimliliğin artırılmasına yardımcı olabilecektir, bu sebeple burada yapılan çalışmalar çok önemlidir. İş Geliştirme Uzmanı bu süreçlerin optimize edilmesi için gerekli değişiklikleri yapar ve bu değişikliklerin uygulanmasını denetler.
Sürdürülebilir Büyüme
Şirketi geliştirmek için yapılan çalışmaların ışığında bu geliştirmelerin sürdürülebilir olması, dokümante edilmesi de bir sonraki adımdır. Yeni ekip üyelerinin ve stajyerlerin sürece dahil edilmesi ve yetiştirilmesi hem farklı yetkinlik alanlarından ve yaş gruplarından gelen çalışanların sunabileceği farklı perspektiflere kapı açabilecektir hem de ilerleyen süreçte yapılan tüm iş geliştirme çalışmalarının üstüne eklemek için mevcut çalışmanın kıymetini de öne çıkaracaktır.
Sürdürülebilir bir büyüme için insan kaynağı yetiştirmenin yanında farklı tool’ları keşfetmeye devam etmek, şirkete entegre edilebilecek yeni teknoloji ve trendleri daima takip etmek ve sadece yerel pazarları değil global pazarları da analiz etmek önemli olacaktır. Sadece ilgili sektörlerdeki ihtiyaçlara yönelik değil, farklı sektörlerde de şirketin ürün ve hizmetlerinden nasıl yararlanılabilir konusunda fikir ve strateji üretmeye devam etmek İş Geliştirme Uzmanı’nın yapabilecekleri arasına girmektedir.
Araştırma ve Geliştirme
İş Geliştirme Uzmanları kendilerini ilgilendirebilecek konferans ve webinar’lara kayıt olabilir, farklı uzmanların fikir ve iş çıktılarını inceleyebilirler. Şirket için yapılabilecek araştırma ve geliştimelerin yanı sıra bir İş Geliştirme Uzmanı daima kendini de geliştirmeye açık bir kişi olmalıdır, bu sebeple katılabileceği yeni eğitimlere de online/offline şekilde katılmalı, değerlendirmelidir. LinkedIn’de aktif bir İş Geliştirme Uzmanı’nın sosyal medyada veya yapacağı çalışmalarda etkisini artırması muhtemeldir, bu sebeple sosyal medyaya önem verip özellikle LinkedIn tarafında düzenli paylaşım yapması, yeni bağlantılar ve ilişkiler kurması her sektörden şirketlerle arada bağ için güzel bir adım olacaktır.
SSS (Sıkça Sorulan Sorular)
İş Geliştirme Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimler Gereklidir?
İş Geliştirme Uzmanı olmak için genellikle İşletme, Pazarlama, İktisat veya Mühendislik gibi alanlarda lisans eğitiminin gerekli olduğu söylenir fakat bu doğru değildir. Bu hayatta kim hangi bölümden mezun olursa olsun, kendini iyice geliştirirse istediği her farklı alanda da kendine bir kariyer kurabilir. Deneyim olarak satış, pazarlama ve strateji gibi alanlarda alınan eğitimler de iş geliştirme uzmanlığında fayda sağlar. Ek olarak, MBA gibi yüksek lisans programları ve stratejik yönetim, proje yönetimi, satış teknikleri gibi alanlarda sertifikalar iş geliştirme uzmanlığı kariyerine katkıda bulunabilir.
İş Geliştirme Uzmanı Hangi Sektörlerde Çalışabilir?
İş Geliştirme Uzmanı hemen hemen her sektörde çalışabilir. Teknoloji, sağlık, finans, üretim, hizmet, enerji ve perakende gibi birçok sektörde iş geliştirme faaliyetleri büyük önem taşır. İhtiyaçlar sektörlere göre değişse de, iş geliştirme uzmanları yeni fırsatları yakalamak ve mevcut süreçleri iyileştirmek amacıyla her alanda iş stratejileri geliştirebilirler.
İş Geliştirme Uzmanının Başarısı Nasıl Ölçülür?
İş Geliştirme Uzmanının başarısı genellikle şirkete kazandırdığı yeni müşteriler, işbirlikleri, geliştirdiği stratejiler ve bunların getirdiği mali sonuçlarla ölçülür. Ayrıca, süreç iyileştirmeleri, maliyet düşürme ve operasyonel verimlilik gibi içsel başarılar da önemli değerlendirme kriterleridir. Performans, hem kısa vadede karlılık artışı hem de uzun vadede sürdürülebilir büyüme sağlayan stratejilerle ölçülebilir.
İş Geliştirme Uzmanı ile Satış Uzmanı Arasındaki Fark Nedir?
İş Geliştirme Uzmanı, genellikle yeni iş fırsatları bulmaya ve uzun vadeli stratejiler oluşturmaya odaklanır. Bu, yeni pazarlara açılmak, müşteri ilişkilerini geliştirmek ve işbirlikleri kurmak gibi stratejik görevleri içerir. Satış Uzmanı ise daha çok mevcut ürün ve hizmetleri satmaya, satış hedeflerini gerçekleştirmeye odaklanır. İş geliştirme, strateji oluştururken; satış, bu stratejilerin sonuçlarını uygulamaya geçiren bir pozisyondur.
Epigra kariyer fırsatlarından haberdar olmak ve ekibimize katılmak için Linkedin hesabımızı takip etmeyi ve kariyer sayfamıza göz atmayı unutmayın!
“Yazmak, geleceği görmektir.” Paul Valéry