İstisnasız herkesin bir süredir sürekli duyduğu bir kelime var: AI. Öğrenciler, çalışanlar hatta markette meyve sebze seçerken kullananlar bile var.
Artificial Intelligence yani Yapay Zekâ makinelerin düşünme, öğrenme, problem çözme ve karar verme gibi yetenekleri taklit edebilmesine dayanır. Yeni ortaya çıkmamış olsa da günümüzde herkesin ulaşabildiği ve kullanabildiği bir hal aldı. Büyük ölçüde ChatGPT ile hayatımıza giren AI’ın artık birçok farklı alanda, farklı şekillerde kullanıldığı bir noktadayız. Hatta artık spesifik işler için spesifik sistemlerin olduğu bir noktaya da geldik.
Web sitesi yapmak için, farklı yazılım dilleri ile ilgili sorular sormak için hatta yapay zekâ kullanılarak yazılan metinleri “insanlaştırmak” için bile özel eğitilmiş sistemler var. Bunlar yazılı olarak ilerleyen tarafken bir de görsel oluşturmak için kullanılan yapay zeka araçları mevcut.
Yapay Zeka Görsel Oluşturma Aracı Nedir?
Yapay zeka görsel oluşturma aracı, yazılı olarak girdi verip yine yazılı olarak çıktı aldığımız sistemlerin görsel olarak çıktı aldığımız versiyonudur. Yapay zeka görsel oluşturma aracı, bu alanda çalışan meslek grubuna ihtiyaç durmadan, herhangi bir eğitime sahip olmadan kullanabileceğiniz görsel oluşturuculardır. Dilediğiniz görseli saniyeler içerisinde oluşturmanızı, yine saniyeler içinde hoşunuza gitmeyen taraflarını düzeltmenizi ve dilediğiniz kadar değişiklik yaparak aklınızdakine en yakın sonuca kolaylıkla ulaşmanızı sağlar.
Yapay Zeka Görsel Oluşturma Aracı Nasıl Kullanılır?
ChatGPT ile konuşurken nasıl bir prompt giriyor ve bunun karşılığında bir çıktı alıyorsak burada da aynı şekilde çizilmesini istediğiniz görsel ile ilgili “oyun oynayan çocuklar” gibi bir prompt girdiğinizde birçok farklı çizim seçenekleri ile hatta gerçek bir fotoğraf şeklinde bile bir çıktı alınabiliyor.
Oluşturmak istenilen görsel ne kadar ayrıntılı betimlenirse sonuç o kadar istenilene yakın oluyor. Bununla birlikte her sistem aynı düzeyde olmadığı için bazıları soyut anlatımlara göre görsel oluşturabilirken bazıları çok da iyi sonuçlar veremiyor. Bu sebeple soyut bir prompt verildiğinde alınacak sonuç iyi bir betimleme sonrasında alınacak sonuca göre daha az tatmin edici olabiliyor.
Yapay Zeka Görsel Oluşturma Araçları
Her ne kadar sayısız kaynak bulunsa da istediğiniz sonuca ulaşabilmek için en doğrularını kullanmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. En tatmin edici sonuçları alacağınız yapay zeka görsel oluşturma araçlarını derledik.
Midjourney
Midjourney, Discord sunucusu üstünden de çalışma imkânı tanıyan bununla birlikte web sitesi uygulaması da olan bir görsel oluşturucudur. Ücretli olmasına karşın en iyi görsel oluşturma kapasitesine sahip olanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Özellikle detaylı betimlemelerde karşınıza sizin bile beklemediğiniz, prompt’u girerken bu kadar iyisini hayal etmediğiniz görseller çıkarabiliyor. Prompt’u girerken çıkacak görselin hangi dönemde, nerede olmasını istediğinizi; içerisinde bir karakter olacaksa bu karakterin yaşını belirtebilir ve buna uygun sonuç alabilirsiniz. Belirttiğiniz dönem, yer, karakter veya kişi gerçek olmak zorunda da değil üstelik, orta dünyada bir unicorn çizdirebilirsiniz.
Doğru betimlemelerle bir ressamın elinden çıkmış gibi gözüken görseller üretebiliyorsunuz ve geriye sadece eserinize hayran kalmak kalıyor.
Bu görseller de yine Midjourney ile yapılmış, “hyper-realistic” olacak şekilde oluşturulmuş görseller. İlk bakışta fotoğraf karesi gibi görünseler de aslında yukarıda gördüğünüz görselle aynı oluşturucudan çıkan aşırı gerçekçi iki görsel.
DALL·E
DALL·E, ChatGPT altyapısı ile çalışan bir görsel oluşturucu. ChatGPT’ye giriş yaptığınızda, menüden “GPT’leri keşfet” diyerek “ChatGPT tarafından” başlığı altında bulabilirsiniz. Standart versiyonla günde dört görsel oluşturabiliyorsunuz, GPT Plus edindiğiniz takdirde dört görsel gibi bir sınır olmuyor. DALL·E, gireceğiniz prompt’a göre bir görsel çıkarıyor aynı zamanda DALL·E’ye bir görsel yüklediğinizde bu görsele benzer görseller üretebiliyor, istediğiniz şekilde, istediğiniz çizim tarzıyla görseli tekrardan oluşturabiliyor.
Canva AI Image Generator, Magic Media
Canva günümüzde en çok kullanılan ve kullanımı neredeyse en basit olan uygulamalardan bir tanesi. Tasarım, sunum, web sitesi oluşturma gibi birçok alanda kullanılan Canva’nın aynı zamanda görsel oluşturucusu da mevcut. Canva Pro kullanmıyorsanız 45 kredilik hakkınız bulunuyor bu da 45 farklı görsel oluşturabileceğiniz anlamına geliyor. Canva Pro kullanıcısıysanız ayda 500 kredilik hakkınız oluyor. Her prompt girdiğinizde dört tane çıktı veriyor, istediğinize en yakın olan sonucu seçip indirebiliyorsunuz. Aktif olarak görsel oluşturma ihtiyacınızın olduğu durumlarda performans bakımından çok kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Türkçe dil desteğinin olması da kullanımını kolaylaştırıyor.
Bu şekilde basit bir prompt ile istediğiniz çizim tarzını seçerek dört farklı sonuçtan sizin için en uygun olanını seçip kullanabilirsiniz.
LUCIDPIC
Başka bir görsel oluşturucu olan Lucidpic diğerlerinden farklı olarak sanal influencer oluşturmak için tasarlanmış. Dilediğiniz şekilde bir influencer oluşturduktan sonra hiçbir ekipmana, çekime hatta evinizden çıkmaya bile ihtiyaç duymadan oluşturduğunuz sanal influencer’ı ve Lucidpic’i kullanarak bir sosyal medya yönetimi yapabilirsiniz. Kendi web sitesinde “AI influencer stüdyonuz” şeklinde tanıtılan Lucipdic ücretsiz bir şekilde üç görsel oluşturma hakkı tanıyor. Üç farklı satın alma planları bulunuyor, buna göre Basic plan ayda 500 görsel üretme kapasitesine sahip. Web sitesine girdiğinizde görsel oluştururken Lucidpic seçenekler sunuyor, oluşturacağınız karakterin cinsiyetinden giydim tarzına kadar seçim yapabiliyorsunuz; bunun sonucunda size oluşturduğunuz influencer’ın görselini veriyor.
Yapay Zeka Görsel Oluşturma Aracı Kullanımı Etik mi?
Yapay zeka görsel oluşturucuların dünya çapındaki kullanımının her geçen gün artmasıyla en çok konuşulan konu görsel oluşturucular etik mi değil mi, oldu. Bu noktada ilk sorun görsel oluşturan kullanıcıların prompt’u yazarken kullandıkları “… stilinde çiz, … görselinden yararlan” gibi ressamların stillerini kullanmaya hatta arka planda direkt resimlerini kullanmaya yöneltecek ibareler kullanması oldu. Ressamların çoğu buna büyük tepki gösterdiler ve yine bu noktada en büyük tartışmalardan bir tanesi üretilen “İçerik özgün mü değil mi, ne kadar özgün?” oldu.
İçeriğin özgünlüğü konusundaki tartışmalarda yapay zeka görsel oluşturucuların hali hazırda var olan veriyi tarayarak yeni bir görsel oluşturduğu bu nedenle de çıkacak içeriğin özgün olamayacağını düşünenler vardı. Diğer taraftan baktığımızda da günümüzde tamamen yepyeni daha önceden eşi benzeri görülmemiş hiç kimsenin üretmediği bir şey üretmenin imkânsız olması sebebiyle bunun geçerli bir argüman olamayacağı şeklinde bir savunma yapılabilir.
Yapay zeka görsel oluşturucular günümüzde çok yoğun bir şekilde, birçok meslek grubu tarafından aktif olarak kullanılıyor ve birçok meslek grubunun işini kolaylaştırıyor. Bununla birlikte yeni çalışma alanlarını da beraberinde getiriyor öyle ki insanlar artık görsel oluşturucularla farklı bir insan yaratıp influencer bile olabiliyorlar.
“Yazmak, geleceği görmektir.” Paul Valéry