Blog / Pazarlama

En Doğru Sosyal Medya Paylaşım Saatleri

Alya Öztanyel

...

Instagram İçin En İyi Paylaşım Saatleri

Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki, herhangi bir içerik ürettiğimizde tabii ki de hızlıca geri dönüşünü görmek istiyoruz. Etkieşim ve izlenme sayıları, çağımızda pek çok meslek kapısını da açabildiği gibi içerik üreticilerine daha çok içerik üretmek konusunda motivasyon sağlıyor.

Burada herkesin sorduğu sorulardan biri de sosyal medya paylaşım saatleri. Konuyu haftanın günleri bazında değerlendirdiğimizde her gün için farklı bir saat aralığı söylemek mümkün çünkü hafta içi kullanıcıların okul veya çalışma saatleri, boş zamanları değişiyor. Cumartesi içi instagram paylaşım saatleri ile bir salı günü yapacağınız paylaşım saatleri hakkında aynı stratejiler işlemiyor.

post hours

Instagram Algoritması Instagram Paylaşım Saatleri Hakkında Ne Söylüyor?

Sadece Instagram için değil, tüm sosyal medya hesaplarınızın ayarlar kısmına bir göz atın. Pek çoğunun hali hazırda size etkileşim saatlerinize dair öneri sunuyor olduğunu göreceksiniz. Eğer hesabınız işletme hesabı değilse, işletme hesabına çevirirseniz daha çok analiz görme imkanınız da olacak.

En İyi Post Atma Saatini Nasıl Belirleyebilirim?

Öncelikle hesabınızın hedef kitlesi ne ve hangi yaş aralığındaki kullanıcıları daha çok hedeflemek istiyoruz? Onlar gibi düşünüp okula kaçta gidiyorlar, serviste yolda mı telefona bakarlar, okuldan çıkar çıkmaz yaptıkları ilk şey ne, işe giden insanlar yataktan çıkmadan önce mi sosyal medyaya bakıyor? İlk adımda bu tarz sorular sorup hedef kitlemizin yerine kendimizi koyarak düşünmeye başlayabiliriz.

Saat Kaçta Post Atmalıyım?

Hedef kitleniz gibi düşünmeye başladığınız andan itibaren aslında aşağı yukarı aklınızda belirlenen birkaç saat alternatifi olacaktır. Unutmayın, bu analizi önce test etmek ve sonrasında sizin için en doğru olan saatlere karar vermek zaman alacaktır. Çünkü tek bir haftalık ya da aylık veri ile net bir instagram paylaşım saati kararı vermek yetersiz veri ile alınabilecek bir karar olabilir. Not aldığınız her güne özel paylaşım saati alternatiflerini minimum üç haftada bir değiştirerek deneyin.

Veri Toplama ve Analiz

Düzenli aralıklarla paylaşım saatlerinizin hangisinin işe yaradığını kontrol edin. Hangi gün hangi saatte attığınız story’ler, paylaştığınız içerikler daha çok etkileşim almış, not edin. Birkaç hafta boyunca aynı saatte paylaşım yapmaya devam edin. Bir noktadan sonra sayılarda artma görmeye başlıyorsanız, o zaman doğru yerdesiniz demektir.

Optimizasyon

Zaman içerisinde hedef kitleniz değişebilir, farklı tarzlarda içerik üretmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda hedef kitleniz farklılaşmaya başlayabilir ve post atma saatleri konusunda bir değişikliğe gitmeniz gerekebilir. Farklı içerikler farklı hedef kitleler demektir. Bu durumda yine öncelikle sosyal medya paylaşım platformlarının kendilerinin sunduğu analiz ve etkileşim saatleri önerilerinizi kontrol edebilir, eğer bu verilere ulaşamıyorsanız yukarıdaki gibi bir strateji ile yeniden yeni hedef kitlenize uygun olacak hafta içi ve hafta sonu instagram paylaşım saatleri tespitini yapabilirsiniz.

social media

Paylaşım Düzeni ve Sıklığı

Sosyal medya platformlarının her birinin farklı statüleri olduğunu görüyoruz. Örneğin Instagram için daha havalı ve sadece en güzel fotoğrafların paylaşabileceği bir yer içgörüsüne çoğunlukla sahipken TikTok ise tam aksine, doğal, olduğu gibi, çok efor sarf etmeden bile çok düşünmeden içerik yükleyebildiğimiz bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

Instagram’ı TikTok gibi kullanmak ya da TikTok’u Instagram gibi kullanmak, etkileşim hedefli içerik üreticileri için yanlış bir tercih olur. Her mecranın kendine has dokusuna uygun içerik paylaşma saatleri ve içerik paylaşma sıklığı belirlemek daha efektif olacaktır.

Instagram’da Günde Kaç Paylaşım Yapmalıyım?

Instagram’da günde en az 1 reels ve story atmayı deneyebilirsiniz. Post sıklığınız 2-3 günde bir olabilir fakat reels tarafını asla es geçmemek gerekir. Reels’ların grid’de kalmasını isteyip istemeyeceğiniz tamamen estetik algınıza göre değişebilir, burada kararı siz verebilirsiniz ama reels’ı ilk paylaştığınız zaman grid’de kalmasını tercih edip, herkesin daha çok timeline’ına düşmesini sağlayabilirsiniz. İlk birkaç günün çok önemli olduğu etkileşim konusunda ilk ilgiyi toplamanın hemen ardından dilerseniz reels’ı grid’den de kaldırabilirsiniz.

time for social media

TikTok’ta Günde Kaç Paylaşım Yapmalıyım?

Ne kadar çok o kadar iyi desek yeridir. Günde farklı saatlerde atacağınız minimum 3 içerik kesinlikle çok önemli. Ayrıca TikTok’un kendi içinde yer alan diğer özelliklerini de mutlaka hesabınıza entegre edip kullanmak, burada daha da önem taşıyor.

Story atabilir, attığınız story’lerin Instagram’da paylaştıklarınızdan farklı olmasını sağlayabilirsiniz ki, sizi görmek isteyen sadık kullanıcılar “nasılsa aynı şeyi paylaşıyor” düşüncesine girmeden her iki platformdan da sizi takip etsinler. Pek çok iş modeli için kıymetli olan sosyal medya kullanımında TikTok dünyasına adım atmak da çok önemli.

Sonuç

Büyük çoğunlukta belli hedef kitlelerin instagram’ı kullandığı ortak bir saat aralığı tabii ki olabilir. Bu şekilde genellenebilecek veriler mevcutta olsa da her zaman kendi hesabınız ve size özel bir araya gelmiş takipçi profilinize özel optimizasyonlar, sizi genel geçer saatlerden çok daha hızlı şekilde hedeflediğiniz etkileşime yaklaştırabilecektir.

sss - sıkça sorulan sorular

1. Instagram'da paylaşım yapmak için en iyi zamanlar hangileridir?

Instagram'da paylaşım yapmak için en iyi zamanlar genellikle kitleye ve sektöre göre değişir, ancak genel eğilimler hafta içi günlerin, özellikle de Çarşamba günü saat 11.00 ile Cuma günü saat 10.00 ile 11.00 arasında daha yüksek etkileşim oranları sağlama eğiliminde olduğunu göstermektedir. Daha özel sonuçlar için Instagram Insights'ı kullanarak belirli kitlenizin etkinliğini analiz etmeniz çok önemlidir.

2. TikTok'ta yayınlamak için en uygun zaman ne zamandır?

TikTok için araştırmalar, yoğun olmayan saatlerde gönderi paylaşmanın faydalı olabileceğini gösteriyor. En iyi zamanlar genellikle hafta içi akşam 6 ile akşam 10 arasındadır ve Perşembe günü akşam 7 civarında zirve yapar. Bununla birlikte, herhangi bir sosyal medya platformunda olduğu gibi, kitlenizin alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve yayınlama zamanlarını denemek çok önemlidir.

3. Sosyal medya hesaplarım için en iyi paylaşım zamanlarını nasıl belirleyebilirim?

Sosyal medya hesaplarınız için en iyi gönderi zamanlarını belirlemek için Facebook Insights veya Instagram Analytics gibi her platform tarafından sağlanan analiz araçlarını kullanın. Bu araçlar, kitlenizin en aktif ve ilgili olduğu zamanları izlemenize yardımcı olarak gönderi programınızı buna göre optimize etmenizi sağlar.

4. En iyi paylaşım zamanları çeşitli sosyal medya platformları için farklılık gösterir mi?

Evet, en iyi paylaşım zamanları sosyal medya platformları arasında farklılık gösterir. Örneğin, Instagram öğle saatlerinde ve akşamın erken saatlerinde daha yüksek etkileşim görürken, Twitter gibi platformlar hafta içi sabahları daha iyi performans gösterebilir. Her platformun kendine özgü özelliklerini anlamak, etkileşimi en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.

5. Gönderi programımı hedef kitlemin konumuna göre ayarlamalı mıyım?

Kesinlikle! Hedef kitleniz farklı saat dilimlerine yayılmışsa, gönderi programınızı buna göre ayarlamanız önemlidir. Sosyal medya kanallarınızda maksimum görünürlük ve etkileşim sağlamak için hedef kitlenizin birincil konumlarındaki en yoğun etkileşim saatlerine uygun zamanlarda gönderi planlamayı düşünün.

“Yazmak, geleceği görmektir.” Paul Valéry