Teknolojinin ve iletişim dinamiklerinin bu denli gelişmesi ile beraber dünya neredeyse tek bir global pazar olmanın eşiğine geldi. StartUp’lardan Kobilere ya da büyük ölçekli şirketlere kadar sirayet eden bu rekabeti yüksek yeni ekonomi düzeni, organizasyonunuzu çok geniş kitlelere tanıtma fırsatı hatta zorunluluğu getirdi.
Bu iletişim çağında kilometre taşının ise web siteleri olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Bugün, hemen her şirket bir web sitesine sahip olmakla beraber, bazıları fırsatları erkenden değerlendirmek isteyerek bu siteleri daha donanımlı ve daha kullanışlı hale getirmek üzere çaba harcıyor. Bu yatırımların orta ve uzun vadede şirkete değer katacağı zaten apaçık ortada…
İyi bir web sitesinden neleri içermesini beklerdiniz? Bir web sitesi birtakım yazılımlarla donatılarak karmaşık fonksiyonları yerine getirebilir mi? Ya da ekibinizin bir üyesi haline gelebilir mi?
Başarılı Bir Web Sitesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Amacınızı Belirleyin
Web sitenizi hazırlarken tam olarak nasıl bir amaç üzerine olduğuna karar vermelisiniz. E-ticaret sitesi mi? Danışmanlık mı? Web sitenizden nasıl bir fayda görmeyi umuyorsunuz? Eğer insanların yalnızca adres ve telefon numaranıza ulaşmasını istiyorsanız bu da bir iştir ancak çok daha gelişmiş kurgular için kullanmak istiyorsanız bu başka bir iştir.
Bu sebeple, en başta “Neden?” sorusunu sormanız oldukça önemli. Amacınızı belirlerken tutkunuzu ve hedef kitlenizi de göz önünde bulundurarak web sitenizde ne satacağınızı ya da ne yazacağınızı, bu web sitesinin neden önemli olduğunu kendinize sorun. Bir süre daha sormaya devam edin. Pazarlama ve marka iletişiminde izleyeceğiniz stratejileri göz önünde bulundurun ve web sitenizin bunun neresinde/hangi oranda yer alacağını belirleyin.
Web siteleri müşteriler ve 3. kişiler için bir arayüz sunsa da arka planında çalışabilen ek modüllere sahip olabilir. İhtiyaçlarınıza özel olarak geliştirilebilecek bu yazılımlar sayesinde şirket içi süreçlerinizi, çalışma şeklinizi, raporlarınızı ve daha birçok şeyi izleyebilir-yönetebilirsiniz. Aslında ağzımdaki baklayı tam da burada çıkarmış bulunuyorum. Yazımın başında web siteniz ekibinizin bir parçası olabilir mi diye sorarken bunu kastetmiştim. Yanıtım: Evet olabilir!
Gerçekten de işinize özel olarak geliştirilmiş bir yazılım sizi her alanda daha efektif kılabilir. Daha önce çalışma fırsatı bulduğum şirketlerde bunu uyguladım. Şirketteki tüm dinamikleri özümsedikten sonra hemen herkesle görüşerek ortak ve farklı ihtiyaçları belirledik ve sabırla ürünümüzü geliştirdik. Bizi belirsizlikten, excel dokümanlarından, nerede bu’lardan, ne zamandı’lardan kurtardı. Ne yaptığımızı ve daha önemlisi ne yapacağımızı bilmemize yardımcı oldu.
Hedef Kitlenizi Bilin
Bir web sitesi için kullanıcı deneyimi tasarlarken; persona adını verdiğimiz, markanın ortalama müşteri profiline oldukça yakın hayali bir profili kullanırız; bu sayede yapılan işin müşterilere uygunluğu yüksek oranda test edilmiş oluruz. İlk başta hedef kitlenizi belirlemek biraz da deneme ve yanılma yoluyla gerçekleşebilir. Ancak bir süre sonra dilinizi ve içeriğinizi özel olarak optimize edebileceğiniz bir kitleyi yakalayabilirsiniz.
Yapmayı düşündüğünüz şeyleri hedef kitlenizi gözeterek, onların geçmiş olaylara verdikleri tepkileri anlayarak gündeminize almalısınız. İş hayatında her şey teorilerde olduğu gibi yürümez. Kullanıcı deneyimiyle ilgili genel geçer bir kural sizin kitleniz için uygun olmayabilir. Bu yüzden yapmak istediğiniz değişiklikleri focus gruplar kullanarak, A/B testleri yaparak denemeniz daha akıllıca olacaktır.
UX/UI Tasarımı Önemli
Bunun yanı sıra web sitenizin UX (kullanıcı deneyimi) konusunda mutlaka sağlıklı bir tasarıma sahip olması gerekiyor. Bütçeniz varsa bu konuda deneyimli bir ajans ile çalışmanızı öneririm. Bizim camiada herkes bu konuda çalışılacak en doğru ajansın kendileri olduğunu iddia eder. Davulun sesi uzaktan güzel gelirmiş, siz ajans ekosisteminde duyduğunu her şeye inanmayın.
Ux ve UI tasarımı başlı başına bir uzmanlık alanıdır ve iyi bir UX tasarımcısı yalnızca tasarımcı olamaz. Disiplinlerarası düşünebilen ve kendini pazarlama, psikoloji, dijital inovasyon ve daha pek çok alanda yetiştirmiş kişiler bu sıfata nail olabilir.
Bütçeniz böyle bir çalışmaya izin vermiyorsa birtakım şeyleri kendiniz de temin edebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi nedir ve kullanıcı deneyimi nasıl geliştirilir başta olmak üzere birçok makalemizde size yardımcı olacak bilgiler edinebilirsiniz.
Bütçe Oldukça Belirleyici
Sahip olmayı istediğiniz web sitesi için ayırdığınız bütçe, belki de terazinin sağ küfesini tek başına doldurabilecek önemli bir unsur. Her alanda olduğu gibi web sitesi tasarımı ve web tabanlı yazılım geliştirme hizmetlerinde de oldukça geniş bir fiyat skalası ile karşılaşabilirsiniz.
Son yıllarda dünyanın hemen her yerinde Responsive tasarım fırtınası yaşandı. Bu web tasarım anlayışı için son derece önemli bir gelişmeydi. Artık büyük bütçelere katlanmadan web sitemizin hemen her cihazda uygun bir şekilde görünmesini sağlayabiliyorduk.
Ben size daha iyisini de önermek durumundayım, bütçe ayırabiliyorsanız Adaptive design dediğimiz teknolojiyi kullanarak, mobil cihazlar için ayrı masaüstü cihazlar için ayrı bir tasarım kullanın. Web dünyasından mobil cihazların kullanım istatistikleri her geçen gür artıyor ve bu da bize herkesten farklı bir şey yapmamız için gerekçe sunuyor. Erken kalkan yol alır!
Velhasıl ne kadar geniş bir bütçe ayırabilirseniz o ölçüde deneyimli bir proje yöneticisi, UX/UI tasarımcısı, front end ve back end yazılımcılardan oluşan bir ekiple çalışabilirsiniz. Üst düzey bir dijital ajans ile çalışırken bütün bu optimizasyon unsurlarını düşünmenize gerek olmayacaktır. Çalıştığınız ekibin deneyimi düştükçe sizin için de bol stresli günler ufukta belirmeye başlar.
Anahtar Kelimeleriniz Hazır mı?
Bildiğiniz gibi son yıllarda seo oldukça önem kazandı. Hem on-page hem de off-page seo kullanarak, bilinçli ve azimli bir çalışma ile arama sonuçlarında istediğiniz noktalara gelme ihtimaliniz oldukça mümkündür. Web sitenizi geliştirirken nasıl hedef kitlenizi belirliyorsanız, bu kitlenin sizi hangi arama sorguları ile bulacağını da düşünmelisiniz.
Arama motoru optimizasyonu dijital pazarlamanın olmazsa olmazıdır. İnsanlar ürün veya hizmet aramalarının %82’sini bir marka adı olmaksızın yapıyor. Bu da iyi bir seo puanının hedeflerinize ulaşma konusunda size büyük katkı sağlayabileceğinin kanıtı…
Hosting ve Diğer Detayları Unutmayın!
Web sitenizi hazırlamaya başlamadan önce iyi bir alan adı bulmak önemli. Kendi sektörlerinde yer edinmiş köklü şirketler vaktiyle aldıkları alan adlarından büyük fayda görüyor.
Web sitenizi hazırladınız, test ettiniz ve artık yayına hazırsınız! Hosting (barındırma) da düşünmeniz gereken önemli unsurlardan biri… Bu alanda da çalışabileceğiniz onlarca hosting firması var. İşinize değer veriyorsanız doğru firmayı bulmak için biraz araştırın. Kesintilerin minimum seviyede olduğu (mümkünse hiç olmadığı), yedeklemelerinizin düzenli yapıldığı, çözüm üretme hızı yüksek bir hosting firması ile çalışarak riskinizi azaltın.
Herhangi bir sorunuz olması durumunda size yardımcı olmaktan keyif duyarız.
Hoşça kalın.
“Yazmak, geleceği görmektir.” Paul Valéry